Hva er en VPN?

En VPN er en viktig komponent når du er på Internettet, og beskytter blant annet nettidentiteten din og krypterer nettrafikken din. VPN står derfor for «virtuelt privat nettverk». Hvis du ikke har en VPN, vil datamaskinen din koble seg på Internett gjennom din internettleverandør (ISP) som normalt, og vil tillate deg å bruke nettet og de elektroniske tjenestene du bruker hver dag. Les mer om VPN-tjenester i Norge

Bakdelen er at en ISP også kan se og registrere alt du gjør på nettet. For eksempel kan en IPS registrere din fysiske plassering ved å lokalisere hvor du har fått tilgang til Internett, som kan være steder som din arbeidsplass, hjemme og på andre offentlige steder som kaféer eller WiFi-hotspots. Dessverre blir denne informasjonen ofte solgt til markedsførere og andre tjenester som ønsker å vite mer om dine aktiviteter på nettet og hvordan dine nettleservaner er.

Det stopper dessverre ikke der, for det er enda mer usikkert for deg hvis du går på nettet på steder som flyplasser, bibliotek og kjøpesentre i lokalområdet, rett og slett fordi disse oppkoblingsstedene ofte har virkelig svak sikkerhet på internettilkoblingen sin. Når man kobles til et nettverk med svak sikkerhet, da er man eksponert slik at hackere som også er koblet til nettverket kan stjele personopplysninger og andre viktige opplysninger fra deg. Dette kan være alt fra passord du bruker til f.eks. bankopplysninger. Dette har også et navn, «Man in the middle»-angrep (MITM) eller «mellommannsangrep» på godt norsk, og kan skje ved bruk av en ukryptert internettilkobling. Dette er noe som en VPN-tjeneste kan forhindre. 

Det en VPN gjør er å opprette en kryptert digital tunnel mellom datamaskinen din og tjeneren til VPN-tjenesten du velger å bruke. Det som skjer når du har fått opprettet en sånn kobling, er at alt av informasjon blir skjult. De nysgjerrige sjeler, hackere og andre som vil ha adgang til dine privatopplysninger, vil derfor ikke kunne se dine nettleservaner, passord og hva du gjør på nettet. Du vil være beskyttet mot hackere, og din internettleverandør vil ikke ha mulighet til å selge den informasjonen som blir samlet når du er aktiv på nettet. En VPN-tilkobling beskytter deg slik at nesten ingen vil se hva du har tilgang til.

Mangler ved en VPN 

Noe en VPN ikke kan hjelpe deg med og beskytte deg imot er angrep via skadevare-, virus- og løsepengeprogramvare. Dette kan forekomme blant annet når du ønsker å laste ned en fil som er infisert, eller at du besøker en nettside som er utviklet til å «smitte» datamaskinen din med et ondartet virus eller kode. 

I tillegg vil en VPN dessverre ikke beskytte dine personopplysninger på nettsider som er forfalsket. Det er derfor viktig å bli godt rustet til å håndtere sånne problemer. Hvilke sikkerhetstiltak man skal sette i gang med for å bli 100 % trygg på nettet.

Noe annet du bør vite om VPN, er at noen tjenesteleverandører kan annullere ditt VPN-abonnement om du engasjerer deg med ulovlig nettaktiviteter som nedlastninger, strømming eller torrenting. I verste fall vil de anmelde sånne aktiviteter til myndighetene, spesielt hvis det bryter grovt med lover og regler vedrørende opphavsrett og deling med andre.

Viktige faktorer du skal huske på ved en VPN

En klar og tydelige personvernpolitikk. En klar og tydelig personellpolitikk hos en leverandør av VPN er en god måte sikre at leverandøren ikke videreselger brukerinformasjonen din til markedsførere, annonsører og andre som kan være interessert i bruke denne informasjonen. En personvernpolitikk burde være lett å forstå, enkel og overskuelig, og faktisk vise hva de skal bruke informasjonen til. Spesielt er det viktig å sjekke dette om en VPN-leverandør tilbyr tjenestene gratis. Det er da et faresignal om at de godt kan selge informasjonen videre, noe som da gjør deres VPN like usikker som ens vanlige ISP. 

Hvor er VPN-leverandøren lokalisert. Beliggenhet og lokalisering er viktig informasjon å forholde seg til når man skal finne ut av om leverandøren følger lover og regler ift. personopplysninger i det landet de opprettholder seg i. Noen land er nemlig virkelig strenge med hvordan man registrerer og logger brukernes aktiviteter på nettet, og gir deg dermed en ekstra sikkerhet. Det finnes mange VPN-leverandører som forfalsker sin beliggenhet, og som derved gir et inntrykk av at deres nettverk av tjenere er større og mer variert.

Jo flere tjenere, jo bedre. Å ha flere tjenere rundt omkring i verden er et positivt tegn på mange måter. Hvis en VPN-leverandør har mange tjenere, har det mye å si på hvor effektiv en kan være på nettet. Jo flere tjenere, dess større utvalg har man å velge mellom når man forsøker å finne en tjener som ikke er overbelastet. 

For det andre, vil flere tjenere gi deg mer trygghet når det kommer sikkerhet. Flere tjenere tillater deg å forfalske din beliggenhet bedre. Det gjør at du bedre kan skjule din plassering, eller også at du kan få tilgang til regionbeskyttet innhold uten problemer.

Flere betalingsalternativer. Det er nok smart å finne en VPN-leverandør som gir flere betalingsalternativer på siden, som for eksempel Bitcoin, Mac App Store eller Paypal. Grunnen til dette er enkel: Hvis du betaler med kredittkort på nettet innen du har en VPN tilgjengelig, kan det i verste fall medføre at koblingen ikke er trygg, og at noen kan få tak i dine betalingsopplysninger.

Et brukervennlig grensesnitt. Grensesnitt er det norske begrepet for «interface», som egentlig er plattformen for kommunikasjon mellom to komponenter. Man må ha litt kunnskap om den digitale verdenen når man kobler seg opp mot en VPN. Det er alltid godt å vite det grunnleggende om hvordan det fungerer bak i kulissene. Ønsker du å vite mer om hvordan dette foregår, kan man bruke leverandører med åpen kildekode, som Surfshark eller NordVPN. De fleste mennesker ønsker bare å bruke en enklest mulig VPN uten problemer, og vi anbefaler derfor å finne en VPN-leverandør som tilbyr enten et Mac- eller Windows-grensesnitt.

Beskyttelse for alle enhetene dine. Hvis du ønsker å beskytte alle dine enheter, som mobilen og datamaskinen, anbefaler vi å investere i en VPN-tjeneste som tilbyr lisenser for flere enheter. Da kan flere av dine enheter være beskyttet på samme tid, og du trenger ikke å bekymre deg mer for mobilen, datamaskinen eller nettbrettet. Innen du investerer i beskyttelse for alle dine enheter, må du bare passe på at VPN-abonnementet faktisk tilbyr programvareklienter til mobiler, datamaskiner og nettbrett.