Sikkerhetstrusler via Internet i 2020

Vi har rukket å komme et stykke inn i 2020. Er det en ting som er sikkert, så er det at truslene på internett ikke kommer til å avta. Hackerne blir flere og flere, og metodene deres blir mer og mer avanserte. Det er ingen enkel jobb for de som utvikler sikkerhetssystemer, men de gjør det de kan for å holde deg og meg trygge.

De jobber på spreng for å finne nye løsninger, avdekke nye problemer og identifisere trusler. Det er noen problemer vi kan forvente oss mer av i 2020, og de skal vi se litt nærmere på her.

Farligere IoT-angrep

Vi får stadig flere IoT-enheter (Internet of Things, eller Tingenes Internet på godt norsk). Disse utvikles hele tiden, og får flere og flere funksjoner. Dette er ikke bare positivt, for jo flere IoT-enheter vi har, dess større marked er det for hackere. De kan finne svakheter, samle inn informasjon og generelt gjøre livet surt for oss.

Det er vanskelig å forutse hvor stort IoT-problemet kommer til å bli. Det vi derimot med sikkerhet vet, er at etter hvert som markedet for IoT-enheter øker, vil også utviklerne av sikkerhetsprogrammer jobbe enda hardere for å holde oss trygge.

Noen mener at vi vil se at hackerne vil halvere antall IoT-angrep i 2020. Men ikke tenk at du kan begynne å slappe av for det. Bare noe så enkelt og hurtig som å endre forhåndsinnstilt brukernavn og passord på ruteren din, vil gjøre deg mye tryggere.

AI-støttet skadevare

Utviklerne av nettsikkerhetssystemer er opptatt av at maskinlæring og AI-støttet sikkerhet kan identifisere og beskytte deg fra de nyeste truslene. Dessverre er det ikke kun de snille som har tatt i bruk denne teknologien. I 2019 så man skadevare som fikk litt ekstra krefter med den samme teknologien som utviklerne av sikkerhetssystemer bruker. Dette kommer de selvfølgelig ikke til å slutte med.

Du skal likevel ikke la deg skremme helt, fordi leverandører av sikkerhetsprogrammer fortsatt ligger lang foran hackerne. Dette skyldes at disse har langt større ressurser enn en gjennomsnittlig hackergruppe.

Nettfiskeangrep

Kort forklart er nettfisking en metode hackere bruker for å få folk til å laste ned skadelig programvare.

Det er denne typen angrep som ligger som nummer en over overføring av skadelig programvare. I 2019 var dette alene årsaken til 78 % av nettspionasje og 32 % av datainnbrudd. Dessverre viser trenden at metodene blir mer utspekulerte og sofistikerte.

Problemet er spesielt stort i USA, grunnet presidentsituasjonen der. Dette utnytter hackerne til det fulle ved å sende ut falske e-poster som får mottakerne til å klikke på linker, laste ned vedlegg og generelt gjøre dem til svært enkle ofre. Nettfiskeangrep har til og med vært brukt for å påvirke et valgresultat, som de så i nettopp USA i 2016.

Vi skulle selvfølgelig ønske at du ubekymret kunne sitte på nett, sjekke E-post og gjøre andre nettrelaterte ting. Heldigvis trenger du ikke særlig mye kunnskap for å se at en E-post er falsk. Hvis du mottar en E-post som ber deg klikke på en link, oppgi person- eller kortopplysninger eller ber deg gjøre andre hastige ting, bør du tenke deg om. Er du usikker, da er det tryggeste å legge inn emnelinjen i søkefeltet i Google. Da vil du raskt finne ut om flere har fått akkurat denne E-posten.

Løsepengeprogramvare

Løsepengeprogramvare var det største problemet i både 2017 og 2018. Kort fortalt er løsepengeprogramvare en type skadelig programvare som krypterer og låser filene dine. Du blir tvunget til å betale for å låse dem opp igjen. Dette er en svært enkel måte for hackere å tjene penger.

På slutten av 2018 og utover i 2019 dukket et nytt problem opp – kryptograving. Enkelt forklart tvinges enheter til å utvinne kryptovaluta. Helt uten at eieren vet om det. Disse pengene vil deretter bli sendt til hackeren. Alt i alt er dette en bedre type angrep, for selv om det er kjedelig å bli angrepet av hackere, så var det ikke på langt nær så farlig som løsepengeprogramvare.

Det kunne gå lang tid før det ble oppdaget, da det var enkelt å skjule og ikke ga eieren av enheten noen tegn på å være under angrep.  

Stadig flere skjønner at kryptovaluta er uforutsigbart. Verdien på disse digitale pengene faller stadig. Det betyr gjerne bare én ting – at løsepengeprogramvare er på vei tilbake i full fart. Dessverre.

Det bør ikke være noe problem å unngå løsepengeprogramvare, men dersom du ikke har oppdatert antivirus og derfor har en sårbar datamaskin, er du dessverre meget utsatt.

Det er viktig å ha en god IoT-sikkerhet. Det er viktig å gjøre alt for at hackerne ikke får tilgang til enhetene dine.

I tillegg anbefaler vi at du jevnlig kjører sikkerhetskopiering av enhetene dine. Hvis uhellet skulle være ute, har du iallfall mulighet til å få tilgang til dem igjen. Sikkerhetskopiering anbefales uansett, og ikke bare i tilfelle av angrep. Med en sikkerhetskopi er du sikret også dersom hele enheten blir stjålet, går i stykker osv.

Mobilangrep

Du har vel heller ikke gått glipp av nyheten om at 5G-nettet er rett rundt hjørnet. Med det kommer nye trusler, for hackerne vil garantert gjøre sitt beste for å finne sikkerhetshull.

Lenge brydde ikke folk seg om å sikre mobiltelefonene sine med antivirusprogram. Man trodde rett og slett ikke at det var nødvendig. Da ble selvfølgelig disse enhetene et yndet mål for hackerne. Det har vært noen problemer på veien for disse ondsinnede menneskene, da både Google og Apple har en sterk lås på app-butikkene sine. Derimot er det i hovedsak Android-brukere som er utsatte, da disse også kan laste ned apper fra andre plattformer enn Google Play. Prøv Avast Antivirus til Android. Det har også forekommet at hackere har klart å bryte algoritmen og lyktes med å legge ut ondsinnede apper.

Dessverre kan 5G-nettverket endre på denne hittil lave sjansen for angrep på mobiltelefoner. Et sterkere mobilnettverk vil føre til at enda flere vil bruke og stole på ulike mobilplattformer og apper. Flere brukere vil naturlig nok også gjøre hackerne enda mer ivrige. Jo flere brukere, dess mer skade vil en skadevare kunne utrette. De jobber nok allerede på spreng for å finne ut hvilken del av 5G-nettverket som er mest sårbart.

Vår anbefaling er å avvente litt før du går over til 5G. Vi forstår at du gjerne vil ha det samme som naboen, men om naboen blir angrepet, så er det du som til slutt står igjen som vinneren. For all del – husk antivirus også på mobilen.