Historien du må fortelle til dine barn

Historier og fortellinger er en flott måte å lære barna dine noe, uten å direkte gi de en skjennepreken. Det kan være både morsomme og triste historier, som har gode budskap de er viktig for barn å ta med seg videre i livet. Det finnes en rekke barnefortellinger som kanskje kan virke som vanlige historier, men som likevel tar opp en viktig tematikk.

En mann som var spesielt flink til å lage slike historier var danske forfatter Hans Christian Andersen. Han står bak noen av de mest kjente fortellingene vi kjenner i dag, og har blitt oversatt til over 100 språk. Dette gjør fortellingene hans til de mest oversatte skriftene, etter bibelen. En av hans mest kjente verk er den rørende historien om den stygge andungen.

En som ikke passet inn

Den stygge andungen handler om en liten svaneunge som blir ser litt annerledes ut enn søsknene sine når de blir først. Han er ikke hvit og flott som de andre svanene, men ser mer ut som en and. Derfor blir han mobbet av dem, og ser seg nødt til å flykte fra familien. Han møter etter hvert på en mann som tar andungen med inn i gården sin. Her føler han seg trygg en stund, men møter snart på mannens barn, som også begynner å mobbe andungen.

Nå har han ingen steder hvor han føler seg hjemme, og ingen han kan reise til for trøst. Etter hvert møter han på en flokk svaner, og blir veldig redd for hva som skal skje etterpå. Til hans overraskelse tar svanene han inn og er snille mot han. Andungen skjønner ingenting, før han ser ned på speilbildet sitt i vannet og merker at de mørke fjerne har blitt hvite. Han er ingen stygg andunge, men en vakker svane!

En viktig historie

Historien om den stygge andungen bærer mange viktige budskap. Den tar opp et tema som kan være vanskelig, men svært ekte for mange, det å føle at man ikke passer inn. Det viser også hvor mye det kan såre dersom man erter eller mobber noen, kun fordi de ikke ser ut sånn som deg. Den viktige moralen som blir vist i historien har gjort den til en av H.C Andersens mest populære verk, og i senere tid er fortellingen blitt animert, laget til tegneserie og som musikal. Noen mener at fortellingen handler om forfatteren selv, som også følte på lite tilhørighet. Da han var liten likte han å skrive fortellinger og poesi, noe som ikke mange andre barn likte.

Neste gang du skal fortelle en god-natt historie, eller sette på en film til barna, kan du jo prøve historien om den lille svaneungen. Selv om historien kan virke trist, så er det en lykkelig slutt som venter. Fortellingen blir ofte fortalt i skolen eller barnehagen, nettopp fordi det er så viktig å lære barn om temaene som blir tatt opp. Historien om den stygge andungen ble skrevet for 250 år siden, men er fortsatt like aktuell og vakker den dag i dag.