Anmeldelse av MacBook Pro

MacBooks har dessverre lidd en nedgang etter å ha fått mye negativ kritikk vedrørende de nye funksjonene som er kommet på banen, blant annet problemer med tastaturet eller batterier som kan være farlige. Det nådde nok så langt at til og med tech-pressen har plassert MacBooken i et dårlig lys, hvor de har vært harde med tilbakemeldingene.

Likevel, ut fra generelle tilbakemeldinger fra brukere av den nye 16-tommers MacBook Pro, så ser det ut til at dette er Apples store unnskyldning på de feilene det har vært med tidligere MacBook-maskiner. Denne nye MacBook Pro har nok ikke de nyeste av de nye funksjonene som oftest kommer med en ny oppgradering, men oppgraderingen i dette tilfellet er å gå tilbake til det grunnleggende ved Apple-produkter og MacBook Pro.

Den har ikke lenger de problemene tidligere MacBook-maskiner har slitt med, og de som har brukt Apple-produkter i mange år vil gjenkjenne en trygg følelse av pålitelighet og den “gode gamle” MacBook Pro. Prisen er nok litt stiv, hele 21 000 NOK, litt avhengig av hvor man kjøper den, men til gjengjeld får man endelig den MacBook Pro som kundene har ventet på i alle de år. Pålitelig, trygg, uten problemer og det Apple er kjent for – et fantastisk design.

Les mer om MacBook Pro hos Apple.com/no

Et nytt tastatur

Som vi har nevnt så har det vært problemer med tastaturet til MacBook Pros siden 2015, hvor Apple introduserte et nytt «sommerfugltastatur» som skulle ha bedre design og som de kalte for «butterfly mechanism» eller «sommerfuglmekanisme» på norsk. Designmessig skulle det se flottere ut, og det skulle være kortere aktiveringslengde. Denne endringen i designet gjorde at tastene startet med å enten falle av, eller at de stoppet å fungere. Til og med små støvpartikler kunne gi store problemer for tastaturet. 

Apple innså til slutt at løsningen var å gå tilbake til det opprinnelige designet – «The Magic Keyboard» for iMac – som nå er en del av den nye 16-tommers MacBook Pro. Nå er aktiveringslengden større og det føles faktisk ut som at du trykker på noe – noe som gir det hele en mer intuitiv følelse under bruk. Den fysiske Escape-knappen er også tilbake.

Pålitelig ytelse

Et annet problem har vært ytelsen ved de nyere modellene av MacBook, spesielt feil ved MacBook Pro som ble lansert i 2018. Problemet er noe som heter «termisk stuping» og betyr at det er vanskelig for Mac-en å utføre prosessorintensive oppgaver da det blir generert altfor mye varme. Med en varmere temperatur vil nemlig prosessoren senke sin effektivitet og prøve å forhindre potensielle temperaturrelaterte skader på Mac-en. Dette betyr jo selvsagt at Mac-en vil fungere langsommere – noe som ikke er optimalt om du virkelig har behov for, eller ønsker, å utnytte alt av datamaskinens krefter. For eksempel ved å spille dataspill eller bruke ressurskrevende redigeringsprogrammer som «Final Cut Pro». 

Med den nye 16-tommers MacBook Pro er problemene løst, og datamaskinens termiske arkitektur er nydesignet slik at luftmengden gjennom datamaskinen er økt med 28 %. Selvfølgelig blir datamaskinen fremdeles varm og den kan starte å bråke en del (viftestøy), men man opplever ikke problemer med ytelsen slik det var med tidligere modeller.

Noe annet som bør bemerkes er at det er vanskeligere å oppgradere CPU og annet enn på andre datamaskiner som en DELL eller Lenovo. Her skal man betale en del ekstra for oppgraderinger og forbedringer.

Er man vant til å bruke en mindre datamaskin, som for eksempel en 13-tommers datamaskin, vil det være en stor overgang fra en så liten datamaskin til en ny 16-tommers MacBook Pro. Den er nemlig mye større og tyngre, og er noe man skal overveie innen man investerer i den nye MacBook Pro. Her skal man overveie om man heller ønsker en bærbar med bedre tastatur og ytelse, eller om man ønsker en mindre og lettere bærbar.

En perfekt allsidig datamaskin

Den nye MacBook Pro har også fått oppgradert skjermoppløsningen fra 15-tommers MacBook Pro. Den har nøyaktige farger, god kontrast og skjermen kan bli veldig lys – den kan med andre ord brukes ute i sollyset. I tillegg er lyden suveren på denne datamaskinen, hvor det sies at det er det beste du kan få på en bærbar maskin.  Batterilevetiden er også kjempegod – her kan du arbeide intensivt på din bærbare gjennom en hel arbeidsdag.

Den lille mangelen

Det blir sagt at det er en liten ting som mangler ved den nye 16-tommers MacBook Pro, og det er en oppgradering av nettkameraet – som fremdeles kjører på bare 720p. Denne funksjonen burde for lengst være oppgradert til en biometrisk autentisering – altså en Ansikts-ID – som gjør det mer brukervennlig for eieren av datamaskinen. En annen liten detalj hvor brukervennligheten kan forbedres, er den nye berøringslinjen ved tastaturet, som for mange nok kan virke litt ubrukelig. Her vil nok mange ønske å få de fysiske tastene tilbake.

Husk antivirus for Mac-datamaskinen din.